Cistitis

Cistitis je vnetje mehurja, ki skoraj vedno sledi bakterijski okužbi v urinu. To je najpogostejša vrsta okužbe sečil , zlasti pri ženskah.

Mehur je mišična vreča, ki shranjuje urin iz ledvic. Urin zapusti telo skozi cev imenovano sečnica. Cistitis ali vnetje mehurja se zogdi, ko bakterije pripotujejo notri skozi sečnico, okužijo urin, posledica pa je vnetje sluznice mehurja. Večini žensk se bo pojavil cistitis vsaj enkrat v življenju. Čeprav je boleč in nadležen, ni nalezljiv in se ne more prenesti na vašega partnerja med spolnim odnosom.

Če je ne zdravimo, se lahko okužba vrine globje in okuži ledvice. Vnetje ledvic je resna bolezen in potrebuje takojšnjo zdravniško pomoč, saj lahko povzroči okvaro ledvic ali celo odpoved ledvic.




Simptomi cistitisa

Cistitis je lahko blage do hud. Simptomi so:
Pogosta potreba po uriniranju, če se le da izločiti nekaj kapljic
Pekoč občutek bolečine med uriniranjem
Močan in neprijeten vonj urina
Moten ali krvav urin
Bolečine v spodnjem delu trebuha.

Vzroki cistitisa

Najpogostejši vzrok so bakterije e-coli. Bakterija se pogosto najde, ko pregledajo okužen urin pod mikroskopom. E-coli običajno najdemo v prebavnem traktu in črevesju. V normalnih pogojih je bakterija neškodljiva, vendar pa e-coli uspeva v kislem okolju mehurja, kjer se razmnoži in uničuje sluznico mehurja.

Ženske in cistitis

Ženske v svojih poznih najstniških letih in kasneje so najbolj dovzetni za cistitis, še posebej, če so spolno aktivne. Ženska sečnica je dolga le 4 cm, kar omogoča bakterijam enostaven dostop do mehurja. Ženski spolni hormoni vplivajo na vaginalne izločke, ki vplivajo na sposobnost bakterij za preživetje.

To naredi žensko bolj dovzetne za okužbe v določenih obdobjih, vključno z:
Nekatere faze menstrualnega cikla
Med nosečnostjo
V menopavzi
Po histerektomiji

Cistitis pri moških in starejših

Moški ponavadi dobijo cistitis kasneje v življenju. Težave s pretokom urina pri moških lahko kažejo na težave s povečano prostato.

Cistitis je pogostejši pri starejših ljudeh, še posebej, če imajo oslabljen imunski sistem. Katetri in nekatere operacije urinskega trakta lahko še povečajo tveganje za cistitis.

Cistitis pri otrocih

Cistitis je pri otroku vedno treba preiskati, saj lahko kaže na bolj resno stanje.

Zdravstveni nasveti za cistitis

Če tretmaji za samopomoč ne deluje, morate hitro poiskati zdravniško pomoč. Zdravnik bo verjetno s preiskavo urina preveril, kateri mikroorganizem je prisoten. Zelo pomembno je, da obiščete zdravnika, če sumite, da imate okužbo ledvic ali ledvične kamne, saj je to lahko veliko bolj resno stanje.

Dolgoročno preprečevanje cistitisa
Urinirajte takoj, ko vas začne tiščati, ne zadržujte urina
Pijte veliko vode
Brišite se od spredaj nazaj, ko greste na stranišče
Umijte genitalije pred seksom in spodbujanje svojega partnerja, da storienako
Urinirajte po spolnem odnosu
Nosite bombažno namesto najlonsko spodnje perilo
Ne nosite najlonskih nogavic, oprijetih hlač ali oprijetih kavbojk
Ne uporabljajte mila ali deodoranta okoli svojih genitalij
Izogibajte se kopelim