Kronično vnetje mehurja

Nekaterim ženskam se dogajajo kronična vnetja mehurja. V mnogih primerih ni očitnega vzroka za to. Možnosti zdravljenja, ki jih moramo upoštevati, vključujejo: zdravljenje vsake epizode sproti z antibiotiki, redne preventivne odmerke antibiotikov ali jemanje antibiotikov po spolnih odnosih, če se zdi, da le ti sprožijo vnetje mehurja.

Najpogosteje se kronično vnetje mehurja pojavlja pri ženskah v poznih dvajsetih ali po 55em letu.

Večino vnetij mehurja povzročajo bakterije, ki prihajajo iz vašega lastnega črevesja. Čeprav tam ne povzročajo nobene škode, lahko povzročijo okužbo, če zaidejo v druge dele vašega telesa. Nekatere bakterije zelo dobro uspevajo v urinu in se hitro razmnožujejo, ko pripotujejo skozi sečnico v mehur.
.
Ženske so bolj nagnjene k vnetju mehurja kot moški, saj je njihova sečnica krajša in bližje anusu.



V večini primerov ni nobenega očitnega razloga, zakaj se vnetje mehurja ponavlja. Običajno ni problemov z mehurjem ali imunskim sistemom, ki jih je mogoče prepoznati.

Nekateri pogoji, ki povečujejo tveganje za kronično vnetje mehurja:
- Bolezni ali težave z ledvicami, naprimer ledvični kamni.
- Spolni odnosi povečujejo možnost za vnetje mehurja pri nekaterih ženskah
- Hormoni

Nasveti za preprečevanje kroničnega vnetja mehurja pri ženskah

Higiena
Ni dokazov, da bi lahko slaba higiena povzročala vnetje mehurja. Dejstvo je, da si nekatere ženske prepogosto umivajo anus in vagino in s tem naredijo več škode kot koristi. Preveč čiščenja in umivanje lahko vašo kožo nekoliko poškoduje in bakterije bolje uspevajo na poškodovani koži. Čiščenje ali izpiranje vagine lahko spremeni normalno ravnovesje sluznice, kar omogoča bakterijam, da lažje uspevajo. Razumen pristop je, da operite svoj anus in kožo v bližini enkrat na dan z milom in vodo. Ne drgnite in izpirajte vagine. Brišite svoj anus od spredaj nazaj. Logično je, da si želite bakterije iz črevesja potisniti daleč proč od sečnice in ne proti njej.

Pitje veliko tekočine
Pijte veliko tekočine, da splaknete mehur. To lahko pomaga preprečevati kronično vnetje mehurja.

Oblačila
Nosite bombažno spodnje perilo, ki ga menjajte dnevno. Ne nosite tesno prilegajočih se hlač ali pajkic, saj s tem ustvarjate toplo, vlažno in brezzračno okolje okoli genitalij, ki je idealno za rast nekaterih vrst bakterij.