Vnetje sečil

Vnetja sečil so odgovorna za približno pet odstotkov vseh obiskov pri splošnih zdravnikih. Približno 40 odtotkov žensk in 12 odstotkov moških bo v življenju doživelo vsaj eno simptomatsko okužbo sečil. Kako pa prepoznate vnetje sečil? Kaj je najboljše zdravljenje za okužbe sečil? Naslednje informacije vam lahko pomagajo.

Kako sečila delujejo v normalnih pogojih?

Sečila tvorijo in izločajo urin, enega izmed odpadnih proizvodov, iz vašega telesa. Urin se tvori v ledvicah in potuje v mehur. Mehur služi kot vsebnik za urin, ki ga izpraznimo pri uriniranju skozi sečnico.

Ledvice so par za pest velikih organov, ki se nahajo v zadnjem delu telesa, in služijo kot filtririni sistem za filtriranje odpadnih vod iz krvi, ki se iz telesa odstranijo v obliki urina. Ledvice prilagajajo ravnovesje različnih kemikalij (natrij, kalij, kalcij, fosfor in druge) v teles in spreminja kislost krvi. V ledvicah se proizvajajo tudi nekateri hormoni, ki uravnavajo krvni pritisk, spodbujajo nastajanje rdečih krvničk in spodbujajo močne kosti. Iz ledvic se urin premakne v mehur.

Normalen urin je sterilen in ne vsebuje bakterij, vendar pa bakterije lahko zaidejo v urin iz sečnice in se naselijo v mehurju. Okužba mehurja je znana tudi kot cistitis, medtem ko je okužba ledvic znana kot pielonefritis.

Kakšni so simptomi okužbe sečil?

Če imate vnetje sečil, postanejo sluznice mehurja in sečevoda rdeče in razdražene, nekako tako, kot se zgodi v grlu, ko ste prehlajeni. Draženje lahko povzroči bolečine v trebuhu in na območju medenice in lahko se zgodi, da boste zaradi teh dražljajev morali pogosteje prazniti urin. Morda boste celo poskušali urinirati, vendar boste uspeli izločiti le nekaj kapljic urina in občutili pekočo bolečino med uriniranjem. Občasno lahko izgubite nadzor nad uriniranjem. Prav tako lahko ugotovite, da je vaš urin neprijetnega vonja ali moten.

Okužbe ledvic velikokgrat povzročajo vročino in bolečine v hrbtu. Te okužbe je treba takoj zdraviti, saj se lahko okužba ledvic hitro razširi v krvni obtok in povzroči smrtno nevarno stanje.

Okužbe sečil so pogosto kategorizirane kot enostavne ali zapletene. Preproste ali enostavne okužbe sečil so okužbe, ki se pojavijo pogosteje, medtem ko so zapletene okužbe sečil redkejše in jih mnogokrat povzročajo na antibiotike odporne bakterije.

Kaj povzroča vnetje sečil?

Veliko bakterij živi na območju danke in tudi na človeški koži. Bakterije lahko v mehur pripotujejo po urinu iz sečnice in nadalje mogoče tudi do ledvic. Ne glede na to, kako daleč bakterije v sečilih pripotujejo, lahko povzročijo težave.

Tako kot so nekateri ljudje bolj nagnjeni k prehladu, so nekateri ljudje tudi bolj nagnjenu k vnetju sečil. Ženske, ki so šle skozi menopavzo doživijo spremembe v sluznici nožnice, ki povzročajo, da se verjetnost vnetja sečil poveča. Prav tao so nekatere ženske genetsko predispozicionirane zaradi urinarnega trakta, ki omogoča, da bakerije lažje potujejo po njej. Prav tako povečuje možnost za okužbe sečil spolno občevanje.

Povečano tveganje za vnetje sečil imajo tudi ženske, ki uporabljajo diafragmo, v nasprotju z drugimi oblikami kontracepcije. Ženske so nasplošno bolj nagnjene k okužbam seči kot moši, saj imajo krajše sečnice, po katerih bakterije lažje pripotujejo do mehurja.

Prav tako so v večji nevarnosti za vnetje sečil ljudje, ki imajo sladkorno bolezen in tisti z oslabljenim imunskim sistemom.

Do okužb sečil lahko privedejo tudi anatomske nepravilnosti v sečilih. Te anomalije se pogosto odkrijejo že pri otrocih v zgodnjem otroštvu, vendar jih je še vedno mogoče najti tudi pri odraslih.Kako se vnetje sečil diagnosticira?

Če vas skrbi, da imate vnetje sečil, potem se morate nujno posvetovati s svojim zdravnikom. Pogosto se lahko vnetje sečil diagnosticira in zdravi brez, da bi morali dalj časa ostati v bolnišnici. Vnetje sečil se pogosto diagnosticira prek testov urina. Vzorec urina se pregleda pod mikroskopom, kjer se išče znake okužbe - bakterije ali bele krvničke v urinu.

Še posebno je pomembno, da se na zdravnika obrnete v vsakem primeru, ko imate poleg okužbe sečil še težave s krvjo v urino ali hudo vročino.

Kako se zdravi vnetje sečil?

Preprosta vnetja sečil se ponavadi zdravi z anibiotiki. Tridnevni tečaj antibiotikov je običajno zdravljenje za najbolj enostavne okužbe sečil. Vendar pa se nekatere okužbe lahko zdravi tudi več tednov. Glede na vrsto antibiotika, ki se uporablja, lahko jemljete le en odmerek na dan ali pa tudi do štiri dnevne odmerke. Že nekaj odmerkov zdravil ponavadi olajša bolečine in potrebo po prepogostem uriniranju, vendar je treba zdravljenje dokončati, tudi če so vsi simptomi odstranjeni. Če okužbe sečil niso popolnoma pozdravljene, se namreč lahko hitro vrneje. Prav tako ne pozabite piti veliko tekočine med zdravljenjem okužbe sečil.